Ei kategoriaa

Reilua kahvia kaukaa ja paskaduuneja lähellä

Ostamme reilun kaupan kahvia ja banaaneja – valtamerten takaa! Kuinka reiluja olemme paikallisia oluenpanijoita kohtaan? Onko kauas mukavampaa ja trendikkäämpää olla solidaarinen, kuin lähelle?

Ostamme reilua kahvia ja banaania, jotta kaukaisten tuottajien ei tarvitsisi tyytyä vain muruihin ja paskaduuneihin, vaan saisivat työstään reilun korvauksen. Tuotteesta saatu hyöty halutaan mahdollisimman suurelta osin jättää paikalliselle tasolle. Eikä niin, että joku välikäsi ryöstää hyödyn itselleen. Reilua, eikö totta!

Vihreiden vaalikojulla satavarmasti juodaan reilua kahvia. Kaupan hedelmähyllyltä vihreä valitsee reilua banaania. Tällä vihreät korostavat vihreyttään ja reiluuttaan – tämä on meidän arvomaailman mukaista! Ollaan solidaarisia! Edistetään tasa-arvoa maailmantalouteen.

Annettuna tosiasiana ei hyväksytä sitä, että maailmanmitassa taloudellinen järjestelmä olisi itsestäänselvyys, jolle ei voi mitään. Reilujen tavaroiden kuljettamiseen kunnostettiin aikoinaan Estelle purjelaiva – samalla korostettiin ympäristövastuuta. Suurimmissa kaupungeissa on Maailmankauppoja. Rovaniemellä Elimu.

Koto-Suomen epäreiluille muutoksille tuotannossa ei kuitenkaan korvaa lotkauteta. En ole huomannut, että vihreiltä olisi tullut kannanottoja tai protesteja Tornion panimon lakkauttamisen suhteen. Ei vaikka panimon työntekijöistä yli 90 % on NAISIA. Kaipa se sitten on vain niin, että tälle lähellä tapahtuvalle kehitykselle ei voi mitään. Täällä se on annettu tosiasia. Muunlainen vaihtoehtoinen kehitys ei ole mahdollista – ei ole vaihtoehtoja.

Sekään ei liikuta, että suomalainen olut- ja panimokulttuuri osana koko Euroopan olutkulttuuria tässä kehityssuunnassa ajetaan alas. Tilalle muovautuu Coca Colan ja Pepsin kaltaisia maailmanbrandeja, jota saa kaikista maailman syrjäkylistäkin. Ja taloudellisen hyödyn kerää ylikansallinen juomajätti – se välikäsi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s