Ei kategoriaa

Työtönkin voi opiskella tosissaan! – HIPHURRAA!

2000 luvun alussa jouduin työttömäksi – ilmoittauduin työttömäksi työnhakijaksi. Halusin kuitenkin samalla päivittää ammattiosaamiseni – olinhan uuden alussa. Osaamiseni tarvitsi päivittämistä – tiedostin itse sen. Työkkäri oli kuitenkin eri mieltä. Et kuulu meille! Kuulut opintotuen piiriin. Et ole työmarkkinoiden käytettävissä – koska opiskelet päätoimisesti (työnteon ohessa). Siis ei työttömän statusta, eikä työttömyyskorvausta tai työmarkkinatukea! Hae opintotukea! Opiskelin kuitenkin työn ohessa – aikuisopiskelijana ja etänä. Käytännössä tein työtä normaalisti, elin sillä tulolla, jonka tienasin työssäkäynnilläni. Ja rahoitin opiskeluni!

Siitä lähtien olen piruuttani aina vaihtanut kadun toiselle puolelle Työkkärin kohdalla. Niitä palveluja en ole tarvinnut – olen työllistynyt tähän saakka omillani.

Nyt laki muuttuu! Tuota lakia, joka olisi auttanut muun muassa minua jo 2000 luvun alusta lähtien eduskunta käsittelee parhaillaan. Se mahdollistaa työttömyyskorvauksen saamisen myös päätoimisen opiskelun aikana. Se ei koske alle 25-vuotiaita, mutta auttaa työn ohessa opiskelevia aikuisopiskelijoita. Menikö tähän jahkailuun tosiaan koko vuosikymmen?

Lakiuudistuksen mukaan työnhakija voi vuodenvaihteesta lähtien saada työttömyyspäivärahaa tai työmarkkinatukea myös opiskeluaikana, kunhan työ- ja elinkeinotoimisto katsoo opiskelun edistävän työllistymistä. Kukahan sen työ- ja elinkeinotoimistossa arvioi? Eikö se paras arviointikyky ole ollut työttömällä itsellään jo 2000-luvun alusta lähtien? Taas joku instanssi (joku muu) arvioi – kuinka sinun opiskelusi edistää sinun työllistymistäsi!

Nykysäädökset ovat aiheellisesti kummastuttaneet työttömiä. Yhteiskunta näyttää kannustavan työttömiä mieluummin istumaan kotona tekemättä mitään sen sijaan, että hän hakeutuisi itse koulutukseen. Järjestelmä edellyttää, että olet tietyssä työttömyysvaiheessa ja odotat, ennen kuin kohdallasi tehdään toimenpiteitä. Olet kuin kauraryynipaketti siinä tietyssä byrokratian hyllyssä odottamassa päiväyksen täyttymistä, ja toimenpiteiden kohteeksi joutumista! Nöyryyttävää – ei kannustavaa!

Oma-aloitteisuus ja aktiivisuus tässä järjestelmässä ei ole hyväksi! Älä ole aktiivinen, vaan odota, mitä varallesi on suunniteltu! Moni on menettänyt työttömyyspäivärahansa aktiivisuutensa takia, sillä työttömyysetuuksia saavat eivät voi vielä opiskella päätoimisesti oppilaitoksissa. Älä tee missään nimessä mitään mistä järjestelmä menee sekaisin, ja mitä se ei hyväksy!

Työvoimapoliittisen aikuiskoulutuksen (sovittuja) perussääntöjä uudistuksessa ei ole tarkoitus muuttaa. Mistä sitten muutostarve? Siitä, että työmarkkinaosapuolten mielestä työttömyysetuuksien saaminen ei saa riippua siitä, onko kyse työ- ja elinkeinotoimiston järjestämästä koulutuksesta, vai omaehtoisesta? Se ei riipu siis sinusta. Tämän tarkoitusmukaisuusharkinnan suorittaa edelleen työ-ja elinkeinotoimisto – et sinä! Se arvioi, parantaako sinun opiskelusi sinun ammattitaitoa ja sinun työllistymismahdollisuuksiasi? Toimisto – ne muut – päättävät missä saat opiskella ja mitkä tutkinnot hyväksytään? Niistä laaditaan jopa listat! Ja edistymistäsi sanktioilla seurataan – ukaasin uhalla!

Kunhan piruuttani kirjoitin – työmarkkinaosapuolet tästä kuitenkin päättää –et sinä työtön – vaikka se sinua koskeekin! Et ole osapuoli!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s