Ei kategoriaa

“Manun matkassa” – Alenius ja Kivistö

Seppo Lindblom: Alenius, Kivistö ja Koivisto samoilla linjoilla – Suomi – Uutiset – Ilta-Sanomat

“Manun Matkassa” julkaistussa kirjassa Seppo Linblom arvioi kolmen keskeisen vasemmistopoliitikon (Koivisto, Alenius ja Kivistö)välisiä suhteita tavalla, jonka olemusta hän kuvaa “samalla aaltopituudella olemisena”. Herroilla oli kokemusta toisistaan yhteistyökumppaneina Paasion hallituksesta, Koiviston I ja II hallituksista, sekä Suomen Pankin ajoilta.

Tarkoittiko tuo “samalla aaltopituudella oleminen” sitä, että tuolloin SKDL siirtyi Demareiden takinliepeeseen roikkumaan apupuolueen tavoin? Vai oliko kyse ennemminkin tasaveroisesta, aidosta ja todellisesta yhteistyöstä vasemmiston sisällä? Arviossaan Lindblom päätyy jälkimmäiseen.

Tästä todistuksena hän lausuu “ vasemmiston sisällä Koiviston ja Kivistön suhteet saattoivat lähentyä samalla kun molemmat etääntyivät Kalevi Sorsasta”. Linblomin mukaan myös Koiviston poliittiset kysymysten asettelut olivat paremminkin yleisvasemmistolaisia kuin kapeasti ajatellen sosialidemokraattisia. Tästä syystä Koivisto oli jatkuvissa vaikeuksissa SDP:n johdon ja eduskuntaryhmän kanssa.

Linblomin mukaan Koivistolla “ei ollut tarjottavana yhteistyössä eväitä mihinkään suuriin yleisvasemmistolaisiin tavoitteisiin, jota hän piti riskinä SKDL:n kannatukselle! Tuo riskihän kyllä realisoitui, mutta vasta Lipposen hallitusten aikana, kun SKDL oli jo vaihtunut Vasemmistoliitoksi. Kadottiko Vasemmistoliitto tuolloin Aleniuksen ja Kivistön perinnön aloitteellisena ja itsenäisenä vasemmistovoimana?

Mielenkiintoinen on myös Lindblomin arvio SKDL:n itsenäisyystaistelusta ja Aleniuksen roolista. Tuolla taistelulla – irti reaalisosialismista ja kommunistien peitejärjestönä olemisesta – oli “suuri merkitys koko maan itsenäisen kehityksen kannalta”.

Millaiseen “koivistolaiseen” yhteistyöhön kykenevät nykyvasemmiston keskeiset poliittiset vaikuttajat – Urpilainen ja Arhinmäki? Norjan äskeisen suurkäräjävaalien tulos on vasemmistolle kokonaisuudessaan myönteisen analyysin paikka. Onko Suomen vasemmisto yhdessä kykenevä hahmottamaan uskottavan vaihtoehdon nykyiselle porvarimeiningille? Tilaisuus on tässä!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s