kullankaivuu

Metsähallitus kurmuuttaa Lemmenjoen kullankaivajia

Metsähallitus teki kullankaivajista turisteja | Lappi | yle.fi

pata

Työ- ja elinkeinoministeri Pekkarinen on ollut keväästä lähtien Lemmenjoen koneellisten kullankaivajien kimpussa. Pekkarisen tavoite on koneellisen kullankaivuun lopettaminen siirtymäajan jälkeen. Pekkarinen ilmoittaa siitä sovun syntyneen. Lapin Kullankaivajat kiistävät sen!

Kiistan olennaisin ydin on siinä, että kaivospiirien päälle on aikoinaan muodostettu Lemmenjoen kansallispuisto. Siirtymäajan jälkeen kaivospiirit saisivat häädön.

Nyt samaan rintamaan on liittynyt Metsähallitus. Se on tekemässä lapiokullankaivajista turisteja. joiden asuinpaikka ei ole Inarin Lemmenjoella, vaan jossain muualla. Turistin asemaan tulkitut kullankaivajat menettäisivät inarilaisina kotikuntaoikeuksiaan, muun muassa pysyvän maastoliikennelupansa. Kuinka käy metsästys-, kalastus- ja marjastusoikeuksien kanssa? Joka tapauksessa Metsähallitus tekee kyseenalaisilla tulkinnoillaan asumisesta, ja toimeentulon hankkimisesta liki mahdotonta.

Lapin Maistraatin ja Metsähallituksen kanta ja tulkinnat ovat tässä kotipaikka-asiassa täysin päinvastaisia. Metsähallitus on kyseenalaisesti ottamassa itselleen roolia, joka ei sille kuulu.

Kanadalainen yritys saa kaivaa kultaa Kittilässä. Mutta inarilaiset eivät Lemmenjoella, vaikka työllistävät ja maksavat veronsa Inarin kuntaan. Kieltävät meiltä kullankaivuun historian. Lemmenjoen kylälle ja sen matkailulle taidetaan olla antamassa viimeisiä armollisia kuoliniskuja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s