Ei kategoriaa

Gardinin outo kannanotto

Oheisen kirjoituksen laitoimme keskiviikkona lehdostölle. Facebookin avulla Leenan kanssa muotoilimme tekstin sisältöä. Leenalle oli entisenä ROMAn hallituksen puheenjohtajana tullut esiin samoja kysymysmerkkejä. Vaihdoimme ajatuksia ja muotoilimme lopullisen version Urheiluopiston kahviossa. Leena on kokoomuksen kunnanvaltuutettu ja minä siltä toiselta laidalta. Yhteistyötä se ei silti estä – asian puolesta.
——————————————–
Kaupunginjohtaja on antanut Lapin Kansalle (26.6.09) lausunnon, joka meissä Rovaniemen Markkinakiinteistöt Oy:ssä (ROMA) luottamushenkilöinä ja kaupunginvaltuutettuina toimineissa, on herättänyt kysymyksiä. Kuten Gardin toteaa, että Rovaniemen yhdistymiseen asti nykyinen Rovaniemen Markkinakiinteistöt toteutti pääsääntöisesti yritysten tuotantotilahankkeita. Se onkin kaupungin ROMA:lle asettama tehtävä ja tarkoitus. Yhdistyneen Rovaniemen jälkeinen rakennusbuumi vaikutti Gardinin mukaan siihen, että kaupunki suuntasi näissä hankkeissa katseensa muualle – yksityisiin toimijoihin ja rahoittajiin. Näin toimittiin mm. uuden kelkkatehtaan toteuttamisessa. Onko kaupungin virkamiesjohto tehnyt uuden arvion ROMA:n roolista Rovaniemen elinkeinotoiminnassa?

Gardin toteaa, että ”Jos yksityisiä tahoja ei löydy, harkitaan ROMA:a” Tämä viittaa siihen, että kaupunginjohtaja pitää Markkinakiinteistöjä jonkinlaisena varasysteeminä, eikä kaupungin pääasiallisena yritystoiminnan edistämisen työkaluna ja toimijana. Kuitenkin Markkinakiinteistöjen yhtiöjärjestyksessä toimialasta todetaan, että yhtiö harjoittaa alueellaan elinkeinotoimintaa palvelevien rakennusten ja kiinteistöjen rakennuttamis-, markkinointi- ja vuokraustoimintaa. Onko nyt kaupungin johdon taholta julkilausuttu uusi toimintalinja pysyvä? Mikä taho sen on päättänyt?

Edelleen: Konsernikokous 3.3.2006 on hyväksynyt vision, jossa mm. on todettu ROMA:n tehtäväksi ”elinkeinoelämän ja yritystoiminnan edellytysten luominen ja kehittäminen alueella, työpaikkojen lisääminen sekä monipuolisen ja kilpailukykyisen elinkeinorakenteen luominen ja vahvistaminen alueella”. Siihen verrattuna kaupungin johdolta tulee ristiriitaista viestiä ja ohjausta! Joutuvatko kaupungin omistamissa ja muissa elimissä toimivat luottamushenkilöt arvailemaan omistajan tahtoa? Kuka itse asiassa käyttää omistajan ääntä?

Kaupunginjohtajan haastattelulausuntoa luettaessa ROMAn tehtävä, yhteys ja rooli pääomistajaan jäävät epämääräisiksi. Kaupungin taholta onkin kutsuttava koolle tapaaminen, jossa olisivat mukana ROMA:n, Rovaniemen Kehityksen ja muiden elinkeinoelämää lähellä olevien yhtiöiden toimitusjohtajat ja hallitusten puheenjohtajat. Olisi tärkeä saada eri toimijoiden kesken jonkinlainen yhteinen käsitys Rovaniemen elinkeinoelämän tilanteesta ja kehittämistarpeista.

Haastattelun perusteella tarve valtuuston hyväksymästä elinkeino-ohjelmasta on saanut vain lisäkatetta. Rovaniemen kaupungilla on useita kohdennettuja strategioita. Kuitenkin siltä puuttuu keskeinen, ohjaava elinkeinopoliittinen ohjelma. Sen puuttumista ei korvaa kaupunginhallituksen jäsenistä koostuva elinkeinojaos. Elinkeinopolitiikassa, jos missä, täytyy näkyä valtuuston tahtotila.

Leena Jääskeläinen
Nivankylä

Jaakko Portti
Ounasrinne

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s