Ei kategoriaa

Alman Baari ja Lapin matkailu

Vastikään katsoin Karpolla on asiaa uusinnan. Siellä vietettiin Suomen itsenäisyysjuhlia Alman Baarissa. Kyläläiset ja väärtit – ne kunniavieraat – tulivat samasta ovesta, porolla, kävellen, käsikynkässä ja ilman. Mutta Lynxillä ei kukaan. Kekkonenkin oli siellä aikoinaan käynyt, mutta ei kuvaushetkellä.

Alman Baari sijaitsi Kittilän Pokassa – siellä, missä pakkasennätyksiä rikottiin kilvan Sallan Naruskan kanssa. Kuseksiminen nurkkiin kiellettiin emännän kirjallisella käskyllä – muuta ei tarvittu. Ei kuseksittu! Paitsi ne sarvipäiset kisurat, jotka ei puhuttua sanaa ja hätyyttelyä ymmärtäneet. Edes tienpäällä.

Alma on legenda. Samoin Lapin matkailun legendoja ovat Lemmenjoen kullankaivajat, ja Petronella. Pohjanhovin kapustanheiluttaja Pistokoski. Lappi a la carten grand old man Tapio Sointu. Kilpishotellin tiukka emäntä. Laanilan monotanssien tuhti emäntä Kaarina Yrjänheikki. Tankavaaran Launonen ja Kakslauttasen Eiramo. Ja monet muut.

Alman Baaria ei ole museoitu, mutta Pallaksen ja Lapin matkailun osalta museointihankkeet ovat etelän virkamiesten työpöydillä. Odottavat koska Keminmaan vanha jalasmökkiveijari palauttaa Lehtomäelle anastamansa tarpeelliset paperit. Niitä tarvitaan päätöksenteon pohjaksi. Siirtynee syksyyn!

Lemmenjoen koneelliset kullankaivajat kiistävät Pekkarisen ilmoituksen, sovun syntymisestä. Kaivuu loppuu siirtymäajan jälkeen! Kanadalainen yritys saa kaivaa kultaa Kittilässä. Mutta Inarilaiset eivät Lemmenjoella, vaikka työllistävät ja maksavat veronsa Inarin kuntaan. Kieltävät meiltä kullankaivuun historian.

Pallaksen matkailuhoitelli on säilytettävä ränsistyneenä museona tuleville sukupolville, niin kauan kuin yksikin hirsi pysyy vielä paikoillaan. Torppaavat kelmit meiltä matkailuelinkeinon kehittämisen. Arvostamme luontoa, siksi luontomatkailun puitteet on saatettava asianmukaiseen ja nykyaikaiseen kuntoon.

2 vastausta artikkeliin “Alman Baari ja Lapin matkailu”

  1. Poikkesin usein Alman baarilla: taitaa olla kuviakin muistoina info-kylteistä, joiden suomenkieli oli niinkuin Pokassa on: kylmää!Jos baaria ei ole museoitu, on Kittilä ja Suomi (ja sen ministerit) menettänyt paljon.Mutta mie en: unohtumaton paikka – hakea tuppea, kun menee tuppeen.

  2. Ei ole museoitu – ei. Matkailullinen kohde on paikallaan Kittilä – Pokka – Lemmenjoki – Inari välille ja Alman kohdalle. Pohjanhovi, Pisto, Pokka, Tulppion Maja, Kaamasen Kievari, Nuorgamin Jouni yms. aidointa Lapin perimää. Tänne vien väärtit!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s