Ei kategoriaa

Julistamisesta avoimeen keskusteluun!

Alkuviikosta sain kouriintuntuvaa kosketusta kahteen erityyppiseen tapaan käydä keskustelua. Rovaniemen valtuuston kokouksessa ylipitkät papereista luetut ryhmäpuheenvuorot kestivät yhtäpötköä peräti 63,32 minuuttia. Puuduttavaa!

Tässä listaa: kesk 14.4 – kok 7.08 – sdp 12.0 – Vas 5.57 – vihr 5.06 – PS 8.3 ja KD 10.51. Tämän lisäksi Hemmo käytti omaansa 7.64. Hetkeä aiemmin ryhmien puheenjohtajat olivat itse suositelleet mm. ryhmäpuheenvuorojen lyhentämistä 6 minuuttiin.

Samoja kiitoksia ja kehuja viime vuoden tilinpäätöksestä jaettiin usean puhujan voimin henkilökunnalle, virka- ja luottamusmiehille. Kiitosta eräällä riitti jopa itselleen. Eli kiitoksia sinne ja kiitoksia tänne ja hiukka itselleenkin.

Näitä aikatuhlareita vastaan taistelivat tehokkaimmin Brunni – 1.17, Väistö – 1.05 ja EJT – 1,1 minuuttia, sekä usea muu. Asian voi siis kiteyttää lyhyeenkin puheenvuoroon. Pitkä ja ylipitkäkin on oikeutettu, jos se on täyttä asiaa alusta loppuun. Eikä sitä ole aasinsilloilla koottu yhteen pötköön.

Toisenlaisen kokemuksen sain Heikki Autton ja Jussi Saramon yhteistilaisuudessa Ounasrinteellä. Ehdokkaat esittivät kulloisestakin teemasta kantansa lyhyesti ja ytimekkäästi, sekä sitten perustelut perään. Eli olen tätä mieltä ja näillä perusteluilla. Siitä syntyi aitoa keskustelua ja mielipiteiden vaihtoa, josta yleisö sai selville mitä kukin tarkoittaa ja millä perusteilla. Nähdyn perusteella pidän enemmän nuorten keskustelutavasta ja – kulttuurista, kuin vanhojen julistajien paatoksesta.

Muistutuksen taakse jääneestä keskustelukulttuurista sain tänään Lapin Liiton valtuuston kokouksessa. Luonnonsuojelijoita kutsuttiin eräässä puheenvuoroissa ”risuparroiksi”. Hengissähän tuo kielenkäyttö piruvie vielä on. Onko se hyödyllistä keskustelua?

”Risuparta” aletaanpa keskustella; hakataanko palsta, rakennetaanko allas tai ydinvoimala, suojellaanko jne. Vastakkainasettelu on heti lähdöstä valmis. Ei keskustella, vaan puhutaan ja julistetaan toisten yli ja ohi, täysin hyödyttömästi. Kummankaan asia ei etene, vaan kaivetaan juoksuhautoja, hakkautetaan toisiaan vasten turhanpäiten. Varmaan odotellaan lopullista yhteenottoa ja täydellistä voittoa. Ja sitten uusintaottelu ja uusi taisto!!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s