Ei kategoriaa

Tuottovaatimusten epäsosiaalinen ulottuvuus

Napapiirin Vesi tuloutti vuodelta 2008 kaupungin kassaan 2 miljoonaa euroa. Tälle vuodelle tuottovaatimusta nostettiin 2,2 miljoonaan euroon. Rovaniemeläiset maksavatkin maan korkeimpia vesimaksuja. Tuottovaatimuksella yhtiölleen kaupunki pakkoperii ”piiloveroa” veden käyttäjiltä. Tässä yhtälössä ei kysytä sosiaalisen oikeudenmukaisuuden eikä maksukyvyn perään.

Viime vuodella kaupungin omistama vesilaitos teki tappiota 0,54 miljoonaa euroa. Liikevaihto laski 3,1 % ollen 11,5 miljoonan euroa. Yhtälö ei voi toimia. Laskeva liikevaihto yhdistettynä vuoden tappiollisuuteen ja nostettuun tuottovaatimukseen ei ole järkevää yhtiön, kaupungin eikä kaupunkilaisten kannalta.

Hinnankorotuksia on vedenkäyttäjille luvassa ensi syksynä noin 8 % verran. Ne tulevat kohdistumaan käyttö- ja perusmaksuihin. Nämä hinnankorotukset tietysti esim. vuokra-asunnoissa siirretään vuokriin. Eli niitäkin on loppuvuodessa luvassa.

Esimerkiksi Kunta-asunnoissa lämmitys, sähkö, vesi/jätevesi, jätehuolto, kiinteistövero, tonttivuokra yms. kulut muodostavat kaikista kuluista noin 25 %. Näiden kuluerien muodostumiseen kaupungin omilla päätöksillä on vaikutuksensa. Mitä tehdään vesilaitoksen tuottovaatimukselle? Asetetaanko sellainen myös jätehuoltoyhtiö Residuumille? Käytetäänkö kiinteistöveron uutta liikkumavaraa hyödyksi?

Kaupungissa tulee laatia ”tiekartta”, jonka tavoitteena tulee olla tällaisten kustannuksia nostavien automaattien purkaminen. Eli verot veroina ja maksut maksuina – reilusti. Se on sosiaalisesti oikeudenmukaisempaa ja läpinäkyvämpää eri yksiköiden kustannusten muodostumisessa.

Kaupunkilaisten kannalta Napapiirin Veden kyky hoitaa hyvin ja kustannustehokkaasti oma selkeästi rajattu sektorinsa tuottaa parhaan tuloksen. Esitän, että selvitettäisiin vesiliikelaitoksen muuttaminen erilliseksi kaupungin omistamaksi osakeyhtiökseen, ja tuottovaatimukset vähitellen puretaan. Kaupungin alueella on vesi- ja jätepuolella olemassa sellaista ”korjausvelkaa”, jonka laajuudesta ei ole täydellistä kuvaa kenelläkään. Näihin ”lasahduksiin” yhtiön olisi kyettävä valmistautumaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s