monikulttuurisuus

HaiKo MaTo Sai!

Suomalainen kansanviisaus sanoo ”haukkuva koira ei pure!”. Siihen lienee turvallista luottaa Suomessa. Pureeko Aasiassa, Australiassa, Afrikassa, Amerikoissa (pohjois- eteläakselilla) vaeltava koira, jos se haukkuu? Epävarmuus valtaa mielen. Kuinka se käyttäytyy?Mummun kissa kehrää – se on tyytyväinen, ja mummo. Miten saalistaa, nukkuu, kehrää ja syö aasialaisen yms. mummun kissa, ja mummo? Varmaan käyttäytyminen odotetun kaltaista.

Ihmisten käyttäytyminen sitten eroaakin, kuin yö ja päivä toisistaan, riippuen etnisestä ja kulttuurisesta taustasta. Aasialainen on tehokas ja aikataulutettu lomallaankin. Kiire syömään, kiire revontulia katsomaan. Nukkuvatko he lomallakaan? Viittaavat heti tullessaan ja tilatessaan, tulevat jopa hakemaan. Mutta pankkikortin antavat ja ottavat kahdella kädellä, ja nyökkäävät syvään ja näkyvästi. Ja hymyilevät. Kaikki hyvin.

Venäläisen aikakäsitys onkin sitten venyvä – ”suuri maa, suuri minuutti – pieni maa, pieni minuutti”. Mikään ei ole kunnossa, mutta kaikki järjestyy – rahalla/hyvällä tai pahalla, mutta järjestyy. Tsuhna ystävä – hän ”harosii dryk” kun järjestää. YYA – molemminpuolista ystävyyttä. Järjestä ja tee itsekin vähän omaa bisnestä. Jos teet sen vielä ”administratsionin” kustannuksella – olet kaltaiseni. Tosi ystävä!

Saksalainen odottaa, että kaikki on täsmällisesti järjestetty, kun hän tulee prikulleen ajallaan, ikään kuin marssien. Italialainen tullessaan panee kaiken heti uusiksi, piruuttaanko? Espanjalainen polttaa koko ajan, vaikkei saisi! Ja kreikkalainen.

Mitä tekee suomalainen? Yrittää selviytyä. Ottaa jopa päiväkännit paikallisessa lähiöpubissa. Vaikenee jopa omalla kielellään, nyrkki taskussa. Maahanmuutosta ja siitä yhdestä etnisestä ryhmästä hän puhuu niin, ettei maassa muusta puhutakaan. Kaikki ottavat kantaa, puolesta ja vastaan. Niin kierot savolaiset, kuin jäyhät pohjalaiset, jopa ”simojärveläiset”! Nyt on tultu meidän reviirille, ja se ei käy!

Aasialainen puolestaan on tyytyväinen…ja hymyilee. Tässä kulttuurien välisessä kohtaamisessa kumpikin säilytti ”kasvonsa”. Se on kohteliaisuutta yli kaiken.

Näkyykö tänään Aurora Borealis? Näkemiin ja ”Arikato”!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s