Ei kategoriaa

Vanhasen outo vetoomus

Pääministeri Matti Vanhanen vetoaa yrityksiin ja tavallisiin suomalaisiin, jotta kuluttaminen jatkuisi tiukoista ajoista huolimatta entiseen malliin. Miten se voi jatkua entiseen malliin? Eletäänkö niinkuin siat vatukossa – välillä näkyy kärsä ja välillä saparo. Vailla huolta huomisesta.
Mitä pääministeri selkokielellä tarkoittaa? Tuhlaamaan – vailla huolta huomisesta, vailla huolta rahojen riittävyydestä, vailla huolta työpaikan kohtalosta yms. Uskomatonta ja vastuutonta pääministeriltä. Pääministeri on neuvoton ja eksyksissä – muttei uskalla tunnustaa, että on eksyksissä ja neuvoton.
Kulutetaan ”tiukoista ajoista huolimatta” entiseen malliin. Kulutusta pelkän kuluttamisen vuoksiko? Eihän niin kukaan voi tehdä. Kunkin on pyrittävä elämään varojensa mukaan. Vai onko pääministerillä tiedossa jossain avoin piikki, johon kuluttamisen laskut voidaan ohjata. Epäilen. En kyllä noudata tuota pösilöä ”neuvoa”.

2 vastausta artikkeliin “Vanhasen outo vetoomus”

  1. Pääministerin neuvohan on ihan järkevä.Jos nimittäin nyt nekin meistä, joilla on rahaa tai jotka ovat esim. vakivirassa julkisella sektorilla tai mahdollisesti jo eläkkeellä, lopettaisivat kuluttamasta vain varmuuden vuoksi (vaikkapa sen vielä pahemman päivän varalle säästääkseen), talouden pyöräthän pysähtyisivät lopullisesti.Jos esim. ravintelissakäynnit lopetetaan turhana kuluttamisena, täytyy ravintoiden laittaa lappu luukulle ja irtisanoa työntekijänsä. Silloin olisi taas lisää niitä (ex-ravintolatyöntekijät), joiden pitäisi ihan pakostakin vähentää kulutustaan, mistä seuraisi taas lisää työttömyyttä, kuluttamattomuutta, työttömyyttä, kuluttamattomuutta jne…Ymmärränkö oikein, että olit Jaakko lähinnä närkästynyt niiden puolesta, jotka ovat jo menettäneet työpaikkansa (ja kulutuskykynsä/halunsa) tai suuressa vaarassa, että näin käy lähiaikoina? Ikävältähän se tietysti tuollaisessa tiukassa taloudellisessa tilanteessa sitten kuulostaa, kun käsketään kuluttamaan, vaikka ei olisi siihen enää varaa…

  2. En närkästynyt pelkästään niiden puolesta, jotka ovat vaarassa menettää/menettäneet kulutuskykynsä ja/tai -halunsa. Vanhanen kehottaa nimenomaan KULUTTAMAAN tiukoista ajoista huolimatta entiseen malliin. Erotan toisistaan välttämättömän kuluttamisen ja investoimisen kotitalouksissa ja yrityksissä.Ruoka kallistuu edelleen vuoden alussa (maailmanmarkkinahinnat lähes romahtaneet!?). Viime vuonna ruoan hinnan kasvu oli toistakymmentä prosenttia (lähde YLE).Hallituksen verolinja antoi rikkaille helpotuksia, pienituloisille ei mitään. Mutta energia ja polttoaineiden verojen korotukset toivat osaltaan esim. Kunta-Asuntoihin 10 % ja Inarin Vuokra-Asuntoihin noin 15 % korotukset. Tähänkö lisätään vielä kuntien omistamien yritysten (Napapiirin Vesi 6 milj. €/ Inarissa samanlainen juttu) tuloutusvaatimukset peruskunnalle. Työttömien asemaa ei ole parannettu herran vuosiin. Milläs kulutat ja investoit kotiisi. Nyt pääministerin kulutuskehoitukset eivät kohtaa todellisuutta.Maassa 120 000 köyhää, joissa asuu yli 600 000 lasta. Tuloerot ovat tutkimustenkin mukaan revenneet huimiksi.Kaikki kipin kapin Suomi Soffaan shoppailemaan ”pääministerin piikki” on avoinna.Totta kai sellaisilla joilla talous on kunnossa ja työpaikka suhteellisen turvattu. Mikäpä siinä – Visa vinkumaan vain. En pane hanttiin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s