Rovaniemi, vanhuspalvelut

Kunnes kuolema meidät erottaa…tai

Aamun HS:n verkkosivuilla oli juttu, joka käsitteli 63 vuotta naimisissa olleen pariskunnan kohtaloa. Helsingin kaupunki on sijoittanut vanhukset eri vanhainkoteihin. Vuosien ajan lapset ovat taistelleet saadakseen vanhempansa jälleen viettämään yhteistä vanhuutta, josta he olivat haaveilleet.

Tuo yhteinen vanhuus onnistuu nyt vain lasten ja puhelimen avulla, enään ei edes puhelimen. Helsingin kaupunki ja lääketiede erottivat pariskunnan, vaikka he olivat toisilleen luvanneet muuta.

Tässä linkki juttuun:

http://uutiset.msn.hs.fi/kaupunki/artikkeli/Helsinki%20sijoitti%2063%20vuotta%20naimisissa%20olleen%20pariskunnan%20eri%20vanhainkoteihin/1135241320498?ref=msn

Rovaniemelläkin selvitetään Rautiosaaren vanhainkodin, Kaartokadun ja Aaltorannan palveluyksikköjen kohtaloa – suljetaan, remontoidaan tai mietitään uudelleen käyttötarkoitusta. Mihin vanhukset sijoitetaan? Uudet päättäjät ovat (siis me) paljon vartijoina, jotta ikäihmisten palvelujen osalta arviointitavoitteet toteutuisivat. 90 prosenttia vanhuksista voisi asua kotonaan eri tukimuodoin. Monipuolisen palveluasumisen hyödyntäminen? Inhimillisen laitosasumisen turvaaminen.

Rovaniemellä vanhusten määrän lisääntyessä ikäihmisten palvelujen turvaaminen vaatii lisäresursseja – €uroja, käsi ja jalkapareja sekä tiloja. Uudessa talousarviossa huutoon vastattiinkin ja määrärahoja lisättiin.

Omaishoidontuki on Rovaniemellä jaettu kolmeen eri palkkioluokkaan, joka selviää tästä: korkein 845,89 €/kk ja alin 317,22 €/kk. Tänä vuonna tuke vaille on jäänyt kymmenen perusteet täyttävää hakijaa määrärahojen loppumisen johdosta. Ensi vuoden talousarvioon jo KH käsittelyvaiheessa lisättiin tämän korjaava määräraha. TA luvut ikäihmisten palvelujen osalta tässä 31,97 (2008) ja 34,43 (2009).

Ikäihmiset niin Rovaniemellä kuin Helsingissäkin ovat luoneet työllään meille olosuhteet, jossa päätöksiämme voimme arvottaa €uroissa. Itse he aikanaan niin eivät tehneet, vaan päätöksiä määritteli tarve. Muistan lämmöllä sitä tarinaa toiminnasta Inarin vanhusten asumisolojen parantamiseksi heti sodan jälkeen. Vanhuksia piti vakuuttaa siitä, etteivät he joudu köyhäintaloon, vaan ”kylmistä asumustoistaan” silloisiin nykyaikaisiin asuntoihin.

”Kyllä me Jouluun jaksamme” – toteavat helsinkiläisvanhukset.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s