Ei kategoriaa

Mitä sanat maksavat?

Olemme kaupunginhallituksessa tällä viikolla sorvanneet kolmena päivänä kaupungin ensi vuoden budjettia. Tänään torstaina vääntö päättyi, ja se on valmis valtuustolle esitettäväksi. Täytyy näin pikaisesti ”toimeen kutsuttuna” todeta, että hyvässä yhteisymmärryksessä ja keskustelun kautta päätökset lopulta syntyivät varsin kivuttomasti. En usko, että joistain erimielisyyksistä ja äänestyksistä huolimatta, kenellekkään syntyi pysyvää sielunvammaa, tai kukaan rymisti rintaansa voitonriemuisena.
Mikä on olennaista?
 • Luottamushenkilöillä on valta, kun sitä todella halutaan käyttää, mutta myös vastuu.
 • Eri ryhmien välinen yhteisymmärrys tuottaa hyviä ja parempia päätöksiä, kun niitä todella argumenttien pohjalta maltetaan hakea.
 • Tyytyminen pelkkään voiman suomaan vallankäyttöön on älyllistä epärehellisyyttä.
 • Puhumisessa kuunteleminen on tärkeintä.
 • Kunnallispolitiikassa oppii aina. Elämä on jatkuvaa uuden oppimista.
 • Budjetissa sanoilla ja muotoiluilla on hintalappunsa.

Keskeisimpiä kohtia budjetissa:

 • Koulua ja kahdeksaa päiväkotia ei myydä leasingyhtiölle ja vuokrata takaisin kaupungin perustoimintojen käyttöön, eikä niitä lunasteta omaksi 20 vuoden päästä. Niiden kunnostus sisällytetään investointiohjelmaan. Se on halvempi ja vähemmän riskejä sisältävä.
 • Muurolan lukio, Oikaraisen ja Nivankylän koulut, sekä Pöykkölän kouluyksikkö eivät ansaitse lakkautuspäätöstä, vaan niiden työ nähdään säilyttämisen ja kehittämisen arvoiseksi.
 • Keskuskentän remonttia jatketaan aiemman suunnitelman mukaisesti. Varmistetaan valtionavun saanti, ja turvataan lasten liikuntapaikan säilyminen kaupungin sydämessä.
 • Veroäyriä ei nosteta, vaan investoinnit katetaan lainarahalla siltä osin kuin siihen tarvetta on (6 milj.).
 • Ounasvaaran länsilaidan rakentaminen nyt lienee lopullisesti (nähtävillä oleva ajanjakso) haudattu.

Hajamietteitä:

Usko positiivisen sanoman voimaan luo ympärilleen tulevaisuudenuskoa. Eikö talouden vanha viisaus enään olekkaan voimassa? Laskusuhdanteen aikana kannattaa valtiovallan ja kuntien investoida, laajentaa ja korjata. Pitää rattaat pyörimässä. Noususuhdanteen aikana maksetaan velkoja pois.

Ei oteta syömävelkaa, jos otetaan niin investointeihin, pidetään rattaat pyörimässä yms…

Valtiontalous on kunnossa – kuntien kuralla. Onko oikein tyytyä tähän? Eikö pitäisi kyseenalaistaa? Tämä vasen tasku täynnä ja kunnossa (valtio)/ tämä oikea tasku tyhjä ja reikiintynyt (kunnat). Saman ihmisen rahoja (suomalaisten) – toinen tyhjä ja toinen täys. Voiko koko keho olla kunnossa, jos toinen puoli pitää huolen vain yhdestä lohkosta välittämättä toisen kunnosta. Tyydy vähempään verenkiertoon, tai ota kainalokeppi ja ulkoista!!

Miksi TV uutisoi kymmenen suurimman kunnan osalta voimakkaista investointiohjelmista, vaikka velkarahalla, ja Rovaniemi jäädyttäisi?

Niin mitä sanat ja tekstimuotoilut maksavat? Mikä on niiden hintalappu? Budjetti ja sen tekstimuotoilut/perustelutekstit muodostavat kokonaisuuden, joka on tulevan toiminnan (ensi vuosi) perustana kun virkamiehet valmistelevat esityksiään, kun kunnan päätöselimet tekevät päätöksiään jne.

Summa summarum

Tämä tekstisi Timo on varmuudella turha ”Vain yksi asia jäi vähän kaihertamaan. Monitoimikentäksi muutettavan Keskuskentän remonttia ei varmuudella saatu vielä palautettua aiemman päätöksen mukaisesti alkamaan jo ensi vuonna. Esityksen muutoksesta tein, mutta vedin sen lopulta pois kun yksimielisesti tekstiin lisättiin lausuma, jonka mukaan kaupunki aloittaa heti neuvottelut sopivan rahoitusratkaisun löytymiseksi, jotta hanke päästään aloittamaan vuonna 2009.”

1 vastaus artikkeliin “Mitä sanat maksavat?”

 1. Hienoja pohdiskeluja Jaska! Ihan samoja kuin itselläni omassa blogissani. Oli hienoa, että kh käytti nyt sitä valtaa, joka meillä luottamushenkilöillä on.Toivotaan, että tuo minun lauseeni Keskuskentästä blogissani on turha ja asia etenee nyt ripeästi. Kiitos sinulle tuesta tuon asian eteenpäin viemisessä, hienosti koko hallitus tuli siihen mukaan!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s