Ei kategoriaa

Tyrky ja Pyrky – kaksi vaalityön pirulaista

Vaalityö on nyt tehty, tulos saatu ja huomenna vahvistetaan. Mitähän rupeaisi tekemään? Ensinnäkin kiitos kaikille vaalityöntekijöille hienosta työstä ja äänestäjille tuloksesta. Äänisaalis 130. Lähes kaksinkertainen määrä viime kertaan. Nyt takanani on kolmet kunnallisvaalit, joissa äänimääräni on kasvanut. Harmitaako?? Ei sitten yhtään. Tulos on odotusten mukainen.

Luottamusta joko on tai ei ole. Takanani oli pitkäjänteinen työ ihmisten auttamiseksi arjen ongelmissa. Oli KELA, sosku, työkkäri, asunto, vakuutus yms. ongelmia ratkottavana, joissa saatoin auttaa konkreettisesti. Samalla olen itse oppinut näistä tapauksista paljon. Jos oma asintuntemukseni ei ole riittänyt, olemme saaneet apua verkostoni kautta. Se on suurena apuna myös tulevaisuudessa.

Vaalikampanja on siitä kummallinen värkki, että on niin paljon piilossa olevia epävarmuus-tekijöitä, joita ei voi järjellä selittää. Konsta Pylkkäsen tavoin voisi kysyä ”Mistä se kannatus tulee ja mihin se menee?” Miksi? – kysymyksiä on enemmän kuin niihin on varattu vastauksia. Keskusta näyttää nyt hakevan syyllisiä, ennenkuin analyyseistä on painomuste kuivunut. Onkohan viisasta tehdä johtopäätöksiä paniikkituunnelmissa? Omassa puolueessanikin on syytä tarkkaan analysoida mitä tapahtui ja miksi tapahtui. Vaalitulos on seuraus, jonka analysoinnilla löytyy syyt, joista täytyy tehdä johtopäätöksiä tulevaan.

Tyrky ja Pyrky ovat hyviä työntekijöitä vaalikampanjassa kunhan niiden työnjako ja rajanveto ovat selviä. Ne ovat kuin pirullisia kuiskaajia – tee näin, eikun näin! Harmillisesti ne eivät ole auttamassa ehdokasta vaalituloksen selittelyssä ilkikuriselle kansalle. Mites se näin kävi, vaikka pyrit niin kovasti, satsasit rahaa, lupasit kuut ja mannut ja olit niin ystävällinen! Vaalikansa on ankaraa ennen vaaleja ja ankaraa niiden jälkeenkin. Voittajan on helppo hymyillä ja rehvastella. Hävinneen osa on ankeampi.

Tyrky saa käyttövoimansa ja työkalunsa äänestäjistä ja ehdokkaan aiemmasta työhistoriasta. Pyrkyn käyttövoima kumpuaa ehdokkaasta itsestään ja osin myös narsismi-ilmiöstä. Ehdokas tarvitsee sopivassa suhteessa sekä Tyrkyä että Pyrkyä. Työnjohtajana täytyy olla ehdokkaan itse, muuten nämä demonit ottavat vallan, kampanjasta katoaa linja ja johdonmukaisuus. Se riistäytyy käsistä.
Vaalibudjettini oli 500 €. Se koostui kolmesta ilmoituksesta Roi Press lehteen ja 2000 ehdokasesitteestä. Ilmoitus ja esite sisälsivät kuvan, nimen, yhteystiedot ja numeron. Pyrky kuiskasi ”Ota käyttöön kirjastokortti”. En siihen suostunut, koska se olisi ollut moraalitonta asukasyhdistysten toiminnan hyväksikäyttöä omana keppihevosena vaalityössä. Elämää on vaalien jälkeenkin. Välistävedot tuppaa löytämään edestään tulevaisuudessa. Hetken hurmasta saa pitkäaikaisen riesan.

Laita ”ratiomainos” se on halpa ja tehokas – kuiskasi Pyrky. En laita. Luotan, että nää riittää. Laita oikaisu! Ihmiset luulee, että olet käyttänyt vain yhden puheenvuoron valtuustossa. Näin luki lehdessä. Laita ilmoitus Uusi Rovaniemeen ja Lapin Kansaan. Budjetti ei kestä – siis en laita, vaan etenen aiemman suunnitelman mukaisesti. Luotetaan nyt vain ihmisiin – tätä viestitin eteepäin. Tämä luottamuksen viestittäminen antoi Tyrkylle lisää työkaluja vaalityöhön, joita kokoomuskaan ei onnistunut kaappaamaan, vaikka se ne kaksi työkalua viiteryhmältäni veikin.

Älä unohda köyhän asiaa! Näistä asioista ei saa kovin mediaseksikkäitä pirskeitä aikaiseksi – siispä nyyttikestit saavat riittää. Mielelläni jätän fiinimmän väen pidot väliin, ja pysyn omalla saralla, joka on omintani. Elämän Tosi TV:ssä olen ulosäänestettyjen, talosta poistettujen, diilissä pudonneiden jne. puolella, kuin hurmaannuisin tästä jatkuvasta tehokkuus-, osakekurssikehitys- ja muusta menestys päämääränä elämäntavasta.
Vielä kerran kiitos!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s