kaupunkipuisto, Ounasvaara

Kansallinen kaupunkipuistokummajainen Rovaniemelle

Uteliaisuus palkitaan. Osallistuin tänään pääkirjastolla kansallista kaupunkipuistoa käsittelevään esittelytilaisuuteen. Ympäristöministeriön virkamies esitteli mielenkiintoisella ja kiihkottomalla tavalla kansallisia kaupunkipuistokriteerejä, ja toteutettujen kaupunkipuistojen merkitystä eri kaupungeille. Niistä mielenkiintoisimpia itselleni olivat Hämeenlinnan ja Hangon esimerkit. En pane hanttiin, jos Rovaniemeltä lähdettäisiin tutustumaan niihin.
Kameraa ei nyt ollut mukana, mutta väkeä oli kiitettävästi. Asia kiinnosti kaupunkilaisia. Myös minua. Olin siellä ”opintomatkalla”, mistä kaupunkipuistohankkeessa myös Rovaniemelle on kyse? Pelkkä Ounasvaara ei ole kaupunkipuisto, vaikka se tärkeä osa sitä onkin. Muillekkin uteliaille laitan tähän linkin, josta selviää kaupunkipuistohankkeiden tarkoitus ja kriteeristö
käykääpä tutustumassa.
Oma mielikuvani Rovaniemelle sijoittuvasta kaupunkipuistosta lähti liikkeelle pääkirkon freskosta (tulikohan oikein). Siinä voisi olla lähtökohta, laajennettuna kaupungintalon, kirjaston ja teatterin muodostamalla kokonaisuudella – kirkon, hautausmaan ja kirkkolammen kokonaisuudella – molemmat sillat (Jätkänkynttilä ja Rautatiesilta), Kemijoen ja Ounasjoen molemminpuoliset rannat, mukaanlukien Lainassaari – ja jatkuen edelleen pitkälle Ounasvaaralle.
Ministeriön virkamies kuvasi kaupunkipuistokokonaisuuden yhtenäiseksi helmeksi, jossa lanka yhdistää eri helmet toisiinsa yhtenäiseksi kokonaisuudeksi, kukin helmi on omalla tavallaan kokonaisuuden osa ja tuleville sukupolville säilyttämisen arvoinen. Itse lähdin siitä, että Rovaniemellä olisi luontevampaa ajatella niin, että eri ”helmet” yhdistyisivätkin toisiinsa pitkospuiden tapaan.
Asia etenee kahta tietä: aloitteiden käsittelyllä kaupungin organisatiossa ja selvityksen tekemisellä siitä, mitä kaupunkipuisto Rovaniemelle voisi merkitä? Ja toisaalta avoimen kansalaiskeskustelun viriämisenä kaupunkilaisten keskuudessa. Avoin kansalaisliike Rovaniemen joukkoliikenteestä voisi toimia esimerkkinä siitä, millä tavoin kaupunkipuistohanketta Rovaniemelle voisi edistää ja kehitellä.
Otsikkokummajainen kiihottakoon avoimeen kansalaiskeskusteluun, jonka tavoitteena on etsiä yhdistävää näkemystä Rovaniemelle esitetystä kansallisesta kaupunkipuistosta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s