tasa-arvolaki, työsopimuslaki, yhdenvertaisuuslaki

Lapin valtamediassa kuohuu

Tässä linkki:
Lapin radion tämänpäiväisen uutisen mukaan Lapin Kansan päätoimittajaksi vastikään valitun Johanna Korhosen työsuhde on purettu luottamuspulan vuoksi. Alma Median omistuksessa olevan Lapin Kansan päätoimittajana Korhosen oli tarkoitus aloittaa joulukuun puolivälissä.
Todellisena syynä Korhonen pitää sitä, että hän asuu parisuhteessa samaa sukupuolta olevan kanssa, joka hänen olisi työnantajan mukaan tullut julkituoda oma-aloitteisesti. Eli johtiko Korhonen työnantajaa harhaan jättäessään ilmoittamatta / oikaisematta parisuhteensa luonteen työnantajalle?
Työsopimuslain mukaan työnantajan osalta hyväksyttäviä purkuperusteita ovat mm. työntekijän harhaanjohtaminen, työturvallisuuden vaarantaminen, päihtyneenä esiintyminen työpaikalla, törkeä kunnianloukkaus, väkivalta, liikesalaisuuksien väärinkäyttö, lahjusrikos, pysyvä työkyvyttömyys, työvelvoitteen laiminlyönti (jolloin on aina ensin varoitettava) sekä laiton työtaistelutoimenpide. Mikäli työntekijä on poissa työpaikaltaan vähintään viikon pätevää estettä ilmoittamatta, työnantajalla on oikeus pitää sopimusta purkautuneena.
Mitä tähän sanoo yhdenvertaisuus ja tasa-arvolaki? Yhdenvertaisuuslaissa kielletään syrjjintä iän, etnisen tai kansallisen alkuperän, kansalaisuuden, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden, sukupuolisen suuntautumisen tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.
Alma Median mukaan ilmeisesti Korhonen on harhaanjohtanut työnantajaa. Se näyttäisi olevan työnantajan vahvin ja ainut julkituotu argumentti purkuasiassa. Yhdenvertaisuuslain mukaan Korhosen parisuhteen luonne on hänen yksityisasiansa, eikä se ole oleellista työsuhdetta solmittaessa. Ilmeisesti Korhosen ammatillinen pätevyys oli vakuuttanut työnantajan, koska hänet siihen äskettäin valittiin ja jopa näyttävästi esiteltiin lehden lukijoille.
Tämähän kärhämä ajautuu kyllä varmasti käräjille. Mutta sitä ennen varmaan käydään rivakka ja mielenkiintoinen keskustelu Lapin valtamediassa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s