Rovaniemi

Keskusta eristäytyy muutoskeskustelusta ?!

Lapin radion nettisivuilla (http://lotta.yle.fi/rswebroi.nsf/sivut/etusivu) oli juttu, jossa Rovaniemen valtuuston varapuheenjohtaja Riku Tapio arvosteli keskustaa , omaa puoluettaan, keskustelemattomuudesta Rovaniemen kunnallispolitiikassa. Totta on!

Tapion mielestä eristäytyminen muutoskeskustelusta ja tehtyjen ratkaisujen jääräpäinen puolustaminen voi vahingoittaa keskustan etuja. Kyse ei tietenkään ole pelkästään keskustapuolueen omien etujen vahingoittumisesta. Koska kyseessä on valtuuston ylivoimaisesti suurin puolue, se heijastuu vahingollisella tavalla koko kaupungin päätöksentekoon. Päätöksentekokulttuuri kaipaa Rovaniemellä todella tuuletusta ja muutosta. Kritiikkiä tästä on kuulunut monelta suunnalta, ja hyvä kun keskustassa joku muukin kuin Tatja ottaa asian esille.

Keskustelemattomuus tietysti johtaa päätösten puolustelemiseen, ryhmäkurin käyttöön vallan välineenä. Lopulta ylintä päätösvaltaa käyttävätkin johtavat kunnallispoliitikot ja virkamiehet, siis “pojat”, omassa sisäpiirissään. Se on kaupungin kokonaisedun kannalta äärimmäisen huono tilanne. Avoin, läpinäkyvä valmistelu, keskustelu ja sen pohjalta yhdessä tehdyt päätökset tuovat kaupungin edun kannalta esiin parhaat tulokset.

Puheenvuorossa oli hyvää se, että Tapio kritisoi sitä kapulakieltä, “poliittista liturgiaa”, joka etäännyttää tavallisen kuntalaisen päätöksenteosta. Käsite- ja sanahirviöiden käyttö todella johtaa huonoon tulokseen. Kuntalainen on kuitenkin kiinnostunut normaaleista kunnallisista palveluista.

Tapio arvostelee vielä, että kokonaisuudessaankin kulunut vaalikausi Rovaniemellä jää mieleen poliittisen liturgian sanahelinänä. Tapion arvio kuluneesta vaalikaudesta “poliittisen liturgian sanahelinänä” ei kyllä anna oikeudenmukaista kuvaa menneestä kaudesta. Vaikeuksista huolimatta paljon hyvää ja näkyvää on saatu aikaan – ei nollata sitä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s