Ei kategoriaa

SAAKO KERTOA ?

Kunnanvaltuuston kokoukset ovat kuntalain mukaan yleisölle avoimia, mutta kunnanhallituksen ja lautakuntien kokoukset yleisöltä suljettuja. Tuttua on, että isoja asioita kuten kunnan maakaupat, kaavaratkaisut ja bussi- ja energiayhtiöiden myynnit salataan viime tippaan kuntalaisilta. Tätä salailua tukee osaltaan Suomen Kuntaliiton lakimiesten kunnille opettama laintulkinta, joka pelottelee luottamusmiehiä kertomasta suljettujen kokousten keskusteluista ulkopuolisille. Helsingin yliopiston hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää pitää sitä jopa perustuslain vastaisena.

Kunnallislaista ei löydy pykälää, johon tuo kategorinen puhekielto suljettujen kokousten keskustelujen salassapidosta perustuu. Millään kunnallisella toimielimellä ei ole oikeutta rajoittaa jäsenten sananvapautta – kyse onkin toiveesta, ettei suljettujen ovien takana käytävistä keskusteluista kerrottaisi. Rovaniemelläkin esitettiin jopa kirjallista sitoutumista salassapitoon, mutta siihen ei suostuttu.

Olennaisempaa kuitenkin mielestäni on käydä keskustelua asioiden ja hankkeiden valmistelun avoimuudesta ja tiedottamisesta alusta lähtien, kuin siitä ”saako suljettujen kokousten keskusteluista kertoa?”

Kunnallisen demokratian toteutumisen kannalta avainasemassa on tiedon saanti vireille tulevista hankkeista jo varhaisessa vaiheessa. Tiedon panttaaminen ja salaaminen kuntalaisilta ja luottamusmiehiltä vain valmistelevien virkamiesten käsiin tuo esiin tilanteita, joissa asiat on valmisteltu niin pitkälle, ettei niihin kuntalaiset ehdi reagoida millään lailla. Fenix-hankkeen valmistelu, ja tupsahtaminen julkisuuteen on malliesimerkki tällaisesta. Onneksi se saatiin ammuttua alas heti kättelyssä, ja hankkeessa päästiin eteenpäin avoimen arkkitehtikilpailun kautta.

Tiedonsaanti ja avoimuus ovat kunnallisen demokratian toteutumisen avainsanoja, siitä me vasurit pidämme lähtökohtana.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s