kirjastopalvelut

Kirjaston uudet haasteet

Rovaniemen kaupungin tilaama konsulttiselvitys esitti 3 % säästötavoitteeseen pääsemiseksi muun muassa sivukirjastojen lakkauttamisia. Tuon säästötavoitteen oli aikoinaan valtuusto päättänyt hakea kaikilta hallintokunnilta. Taisi olla huono päätös.Konsultti teki tehtävänsä hänelle annetun toimeksiannon mukaisesti. Tuon saman tiedon olisi saanut kirjastotoimen sisältäkin ilman ulkopuolista konsulttia. Raportin julkaisemisen jälkeen asukkaat nousivat vastarintaan. Netissä on avoinna adressi osoitteessa www.adressit.com/rovaniemenkirjastot, samoin paperisia adressiversiota kiertää Ounasrinteellä ja Korkalovaarassa. Adressin voi myös allekirjoittaa Kehitysmaakauppa Elimussa ja Tuparavintola Huppelissa.Helsingin Sanomissa oli juttu siitä, kuinka Tukholman kaupunginkirjasto haluaa, että lainakirjoja on saatavissa siellä, missä ihmiset liikkuvat. Suunnitelmissa on avata metroasemille aluksi kolme kirjastoa, yksi keskustaan ja kaksi lähiöihin, ja laajentaa maanalaista kirjastoverkkoa myöhemmin tarpeen mukaan. Kirjastoista on tarkoitus rakentaa pieniä, mutta helposti matkareitteihin sopivia. Tavoitteena on kirjastopalvelujen saatavuuden helppous ja joustavuus – lähtökohtana on kehittää palveluja nimenomaan asiakaslähtöisesti.

Rovaniemellä kuljetaan päinvastaiseen suuntaan, mikäli konsulttiselvityksessä esitetyt ehdotukset toteutetaan. Kirjasto elää tässä ajassa ja paikassa, ihmisten kanssa. Sen on myös pysyttävä kehityksessä mukana. Raportissa esitetyt lakkautukset ovat vastoin Opetusministeriön kirjastopalvelujen laatusuosituksia. Kirjaston päätehtävää, tiedonsaannin tasavertaisuutta ja sivistystehtävää, ei kuitenkaan saa uhrata sille, että kirjastoista kehitettäisiin eräänlaisia “puuhamaita” tai käsilaukkuvuokraamoja.

Kirjastopalvelujen perinteisiä ja uudenlaisia toimintamuotoja tulee tarkastella toisiaan täydentävinä ja tukevina, eikä vastakkaisina. Lähikirjastoissa ei rakastuta seiniin, vaan sosiaaliseen ympäristöön, jonka kirjasto mahdollistaa. Kirjastopalvelut ovat käytetyimpiä kunnallisia palveluja, joiden maksuttomuus turvaa niiden tasavertaisen käytön.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s